o medu i pčelama...

Boja, okus, aroma i tekstura meda ovise o cvjetnom nektaru iz kojeg je dobiven (kadulja, lipa, kesten, mješavine cvijeća itd.). Iz tih su razloga različite od lokacije do lokacije. Uz utjecaj ostalih biljaka koje cvatu u vrijeme glavne paše, boja i okus variraju od godine do godine čak i na istoj lokaciji.

najnovije vijesti iz svijeta meda...

Med je učinkovitiji kod prehlade od većine lijekova

za razliku od antibiotika, med se u studiji pokazao učinkovit i kod bakterija koje su bile rezistentne na 13 antibiotika. Med je od davnina poznat kao jedan od najboljih lijekova za razne bolesti, a nedavno provedeno istraživanje sveučilišta u Sydneyu znanstveno je potvrdilo da je učinkovitiji od antibiotika u tretiranju infekcija i ozljeda kože. Za razliku od antibiotika koji djeluju samo na određene sojeve bakterija, med se u navedenoj studiji pokazao učinkovit i kod bakterija koje su bile rezistentne na 13 antibiotika. Žlica meda u sebi sadrži više ljekovitih sastojaka nego većina suvremenih lijekova za ublažavanje prehlade, a pomoći će i u problemima s probavom, utvrdila je studija. Iako čajna žličica meda ima 22 kalorije, a žličica šećera 15 kalorija, med je zdraviji jer sadrži gotovo jednak udio glukoze i fruktoze te kroz samo nekoliko minuta nakon uzimanja šalje mozgu potrebno "energetsko gorivo".

novost_privremeno