o medu i pčelama...

Pčele posjeduju jedinstven i složen komunikacijski sustav koji se zasniva na vidu, kretanju i osjetilu njuha koji znanstvenici još uvijek u potpunosti ne razumiju. Pčele upozoravaju ostale članove svoje košnice na hranu i uvjete unutar vlastite košnice (kao što je zaliha nektara) kroz složene 'plesne' pokrete.

pogledajte ostale recepte s medom...

Tijesto:

  • 40 dkg oštrog brašna
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice mlijeka
  • 15 dkg šećera
  • 3 žlice ulja
  • malo ruma
  • žlica sode bikarbone
  • 1 jaje

Krema:

  • 500 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 6 žlica grisa
  • 15 dkg šećera
  • 20 dkg maslaca
  • 3 žlice čokolade u prahu

Medena pita

Stavite u posudu mlijeko, ulje, med i šećer te lagano zagrijavajte uz stalno miješanje dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i u vruću smjesu dodajte brašno pomješano sa sodom bikarbonom i jedno razmućeno jaje. Rukama zamjesite glatko tijesto i ostavite ga 15 min. da se malo opusti. Tijesto nakon toga podjelite u 4 dijela i razvaljajte u tanke kore. Svaku koru izbockajte vilicom i pecite na preokrenutom plehu 5 min na 180oC. Prije nadjevanja kremom kore sasvim ohladite. Za kremu zakuhajte mlijeko, šećer i vanilin šećer. Uspite griz i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre i ohladite kremu. Nadjenite kore kremom.

recept_medena-pita