o medu i pčelama...

Pčele posjeduju jedinstven i složen komunikacijski sustav koji se zasniva na vidu, kretanju i osjetilu njuha koji znanstvenici još uvijek u potpunosti ne razumiju. Pčele upozoravaju ostale članove svoje košnice na hranu i uvjete unutar vlastite košnice (kao što je zaliha nektara) kroz složene 'plesne' pokrete.

pogledajte ostale recepte s medom...

  • 25 dkg meda
  • 25 dkg masti ili maslaca
  • 25 dkg šećera
  • 70 dkg brašna
  • 2 žumanjkaa
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 2-3 žlice ribanog cimeta
  • 1/2 žlice mljevenih klinčića
  • 1/2 male žlice svježeg mljevenog papra

Paprenjaci

Med, mast i šećer staviti kuhati dok se ne povežu, maknuti s vatre i pustiti da se ohladi. Zatim dodati žumanjke, cimet, klinčiće i papar te sodu bikarbonu. Omjer začina tj. cimeta, klinčića i papra je proizvoljan, odnosno prema ukusu. Tijesto se dobro izmjesi, a to dobro znači najmanje 15-ak minuta dok nije potpuno glatko. Dobro je ako se tijesto ostavi stajati da stoji dva sata. Razvaljati na debljinu prsta ili oko 8 mm i pomoću čaše ili kalupa za paprenjake vaditi željene oblike.