o medu i pčelama...

Pčele i med mnogo su stariji od čovjeka. Pretpostavlja se da su pčele na Zemlji čak oko 50 milijuna godina, a ljudi samo oko 400 tisuća. Stoga je izvjesno da se čovječanstvo hrani medom od samih početaka.

o medu...

Med je po definiciji sladak, gust, viskozni, tekući ili kristalizirani proizvod što ga medonosne pčele (Apis mellifera) proizvode od nektara medonosnih biljaka ili sekreta živih dijelova biljaka ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, koje pčele sakupljaju, dodaju mu vlastite specifične tvari, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja.

Osnovne vrste meda prepoznajemo prema podrijetlu i prema načinu proizvodnje. Prema podrijetlu može biti cvjetni ili nektarni med, dobiven od nektara biljaka i medljikovac ili medun dobiven uglavnom od izlučevina kukaca koji žive na živim dijelovima biljaka ili od sekreta živih dijelova biljaka.

Prema načinu proizvodnje med dijelimo na med u saću, med sa saćem, cijeđeni med, vrcani med (dobiven upotrebom centrifugalne sile u vrcaljkama) i prešani med (dobiven prešanjem saća bez legla - stari način dobivanja meda iz pletara i trnki gdje su se pčele uglavnom uništavale da bi se došlo do meda).

Od davnina med je poznat kao hrana i lijek, kao sredstvo plaćanja i predmet trgovanja, dragocjen plijen s ratnih pohoda, afrodizijak i tajni sastojak mnogih recepata.

Od prvih pčelara Egipćana, preko Grka koji su ga smatrali hranom Bogova i Rimljana koji su ga smatrali izvorom zdravlja pa sve do danas, u različitim kulturama štovan kao simbol besmrtnosti i plodnosti, ugrađivan u Zakone (1775. god. kraljica Marija Terezija donosi patent o pčelarstvu), čovjek je oduvijek cijenio taj slatki dragocjeni dar prirode.

Danas, više nego ikad, nezamislivo je govoriti o zdravlju a ne spomenuti prehranu. Pčelinji proizvodi božanski su dar prirode i nezamjenjiv izvor zdravlja.

o medu