o medu i pčelama...

Nektar je slatki sok koji medonosne biljke počinju lučiti pri temperaturi zraka od 20-30°C. tek tada pčele radilice počinju sakupljati slatki nektar od kojeg prave med. Za 1 kg meda potrebno je preraditi 3 kg nektara što znači da pčele posjete 7.5 mil. različitog livadnog cvijeća ili 2 mil. cvijetova bagrema.

o nama...

VARŽAK MED je obiteljska tvrtka čiji je razvoj započeo još davne 1978. godine. U mirnom dijelu Zagrebačke županije, u srcu Posavine uz rijeku Savu, glava obitelji Antun Varžak u selu Vrbovo Posavsko osnovao je pčelinjak sa svega 30-ak LR košnica. Ljubav prema pčelama prenio je na cijelu obitelj tako da je uskoro pčelinjak bitno narastao. Sa svojih 500-tinjak košnica bili smo važan partner Pčelarske centrale.

Godine 1994. osnivanjem obrta “VARŽAK” na tržištu se pojavljuju naši prvi medni proizvodi. Danas smo, poštujući obiteljsku tradiciju i vođeni ljubavlju prema pčelama izrasli u tvrtku koja zauzima važno mjesto na tržištu meda u Republici Hrvatskoj. Zahvaljujući našim poslovnim partnerima, prisutni smo na području cijele RH kako u trgovačkim lancima tako i u različitim granama industrije: farmaciji, pekarstvu, konditorskoj industriji...

VARŽAK MED - o nama