Standard kvalitete

Med kojeg proizvodimo minimalno je obrađen

Što se med manje obrađuje u proizvodnji, to je on kvalitetniji. Zbog toga što naš med minimalno obrađujemo, on je jednak kao u košnici što nam je donijelo velik broj nagrada i priznanja.

 Varžak med - Standard kvalitete i sigurnosti
 
Naša priča o proizvodnji meda krenula je 1978. od kada tražimo odgovor na pitanje kako potrošačima pružiti najkvalitetniji prirodni med. Na tom putu borili smo se s raznim izazovima, prolazili procese certifikacija, provodili analize proizvoda kako bismo danas bili sigurni da tržištu možemo ponuditi najkvalitetniji med koji zadovoljava Varžak standard kvalitete.
 
  Što čini Varžak standard kvalitete i sigurnosti?
Varžak standard kvalitete višestruko prelazi zakonske norme koje su postavljene Codexom Alimentariusom, Europskom direktivom 2001/110/EC o medu te Pravilnikom o medu Ministarstva poljoprivrede, a garantira da je svaka teglica meda koja nosi naše ime u potpunosti prirodna, sigurna za konzumaciju i vrhunske kvalitete.
  Svaka teglica meda je provjerenog porijekla
Med kojeg proizvodimo ima jasno deklariranu zemlju porijekla te ga po LOT broju može pratiti natrag do izvora što nam omogućuje da garantiramo njegovu autentičnost.

Uz to nam LOT broj omogućuje da provjerimo:

  • Svaku bačvu meda u seriji proizvodnje, s kojeg pčelinjaka i od kojeg dobavljača dolazi
  • Rezultat analize za svaku bačvu proizvodnji
  • Koju staklenku i poklopac smo koristili u proizvodnji jer su u direktnom dodiru s medom
  • Kada je med napunjen, tko ga je napunio, kada je napustio skladište i kome je prodan

Provjereno porijeklo nam omogućuje da znamo provode li dobavljači standarde Dobre pčelarske prakse (DPP) i Dobre higijenske prakse  (DHP). Ove standarde dobavljači moraju provoditi u svojem poslovanju kako bi prošli primarnu selekciju i postali naš partner.

 
 Med ne grijemo na visoke temperature
 
Visoke temperature mogu uništiti ključne nutritivne komponente meda, uključujući enzime, vitamine i antioksidanse. Naš med kroz strogo kontrolirani proces grijemo do temperature od 40°C, što osigurava da sastav meda ostane nepromijenjen, a da ga lako možemo utočiti u staklenke.
 Bez ultrafiltracije za potpunu prirodnost
 
Prosječna veličina peludi i korisnih sastojaka meda je između 10 i 50 mikrona, a u nekim slučajevima i do 200 mikrona. Filtriranjem meda kroz sito od 400 mikrona, u našem medu ostaju i najveće čestice peludi, sa svim enzimima, antioksidansima, aminokiselinama i mineralima. Jedan od uvjeta selekcije dobavljača je da med ne filtriraju, nego obiru nečistoće koje se nalaze u pjeni na vrhu meda, kao što su ostaci voska, propolisa, dijelovi pčela i satnih osnova.
  Med kojeg proizvodimo je minimalno obrađen
Što se med manje obrađuje u proizvodnji, to je on kvalitetniji. Zbog toga što naš med minimalno obrađujemo, on je jednak kao u košnici što nam je donijelo velik broj nagrada i priznanja.
  Analiziramo svaku teglicu za najvišu razinu kvalitete i sigurnosti
Svaka serija meda koja ulazi u proizvodnju mora proći najstrože analize kako bi se osigurala najviša razina kvalitete. Prije same proizvodnje, uzimamo uzorke meda od naših dobavljača te ih šaljemo na analizu u Eurofins Food Integrity Control Services, najmoderniji svjetski laboratorij za analizu meda u Njemačkoj te u Nastavni zavod za javno zdravstvo “dr. Andrija Štampar”.
 
  • Senzorska (organoleptička) analiza: Prva analiza meda provjerava senzorska svojstva meda od kojih su najznačajniji boja, okus, miris te konzistencija.
  • Ispitivanje geografskog i botaničkog porijekla: Provodi se kako bi se potvrdilo geografsko podrijetlo meda, jer uz glavni cvjetni prah, med sadrži i cvjetni prah biljaka iz okoline čime potvrđujemo lokaciju gdje je med nastao.
  • Fizikalno-kemijska analiza: Testiramo sastav meda, uključujući enzime i minerale te antioksidativna svojstva, vodljivost, udio vode u medu, glukoze, fruktoze, saharoze i ostalih prirodnih šećera.
  • Analiza na patvorenost: Med koji je patvoren, u koji je dodavan šećer ili mu je izmijenjen kemijski sastav, ne prolazi analizu na patvorenost. Patvorenost se provjerava preko C13 izotopske analize i HR-IRMS analize.
  • Mikrobiološka analiza: testiranje meda na mikroorganizme (kvasce i plijesni) koji bi mogli štetno utjecati na med.
  • Analiza rezidua: ostaci teških metala i pesticida u med ulaze iz okoliša, a antibiotici korištenjem sredstava za liječenje pčela. Med koji se prikuplja u visoko industrijaliziranim prostorima može sadržavati razine više od dozvoljenih, a ovom provjerom se takve sumnje odbacuju.
 
 
  Med se skladišti u strogo kontroliranim uvjetima
Proizvodnja meda nije zadnja točka upravljanja kvalitetom i sigurnosti. Skladištenje je jednako bitno jer u uvjetima optimalne temperature, vlage i higijene med ostaje nepromijenjen sa svim svojim blagodatima za zdravlje. Jednako kontrolirane uvjete zahtijevamo i od svojih dobavljača kako bi med koji ulazi u proizvodnju bio skladište na jednak način.
  Dosljednost u primjeni standarda kvalitete i sigurnosti
Bez obzira proizvodimo li med za krajnje potrošače ili prehrambenu industriju, izvoz ili domaće tržište i radi li se o hrvatskom ili uvoznom medu, svaki med koji ulazi u proizvodnju mora zadovoljavati standard kvalitete i sigurnosti. Kada birate Varžak Classic, Dobru vibru ili Mediterru znajte da birate med koji je jednak onome u košnici. Svaka teglica meda nosi sa sobom jamstvo kvalitete i sigurnosti, potvrđeno IFS certifikatom i oznakom Kontrolirane kvalitete Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".
Ovi certifikati su dokaz naše posvećenosti vrhunskim standardima i želji da svi naši kupci uživaju u potpuno prirodnom, sigurnom i vrhunskom medu.
 
Izaberite Varžak med, kvalitetu na koju možete računati.
Profession Sigurnost našeg proizvoda - Varžak med
Sigurnost

Sigurnost našeg proizvoda nama je na prvom mjestu

"Svi naši dobavljači moraju poštovati dobre higijenske prakse (DHP) i dobre pčelarske prakse (DPP) kako bi postali naši partneri."

Saznaj više

Sljedivost našeg proizvoda - Varžak med Sljedivost našeg proizvoda
Sljedivost

Pratimo slijed našeg proizvoda u više točaka

"Vjerujemo u potpunu transparentnost. Iz tog razloga smo stvorili sustav sljedivosti koji prati teglicu meda od košnice do stola."

Saznaj više

Sinergija koja nam omogućuje kvalitetnu proizvodnju - Varžak med Sinergija koja nam omogućuje kvalitetnu proizvodnju - Varžak med
Sinergija

Proizvodnja meda je zaokruženi proces u kojem sve počinje i završava s prirodom.

"Svaki korak tog procesa odražava duboku povezanost i uzajamno poštovanje između naših pčelara, prirode i svakog pojedinca koji uživa u našem medu."

Saznaj više